Vrijdag de dertiende

13 september Wereld Sepsis dag!

Elk jaar op 13 september worden wereldwijd talloze evenementen georganiseerd om het bewustzijn van sepsis te vergroten. In Limburg trekt de focusgroep acute interne geneeskunde van het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL) de kar en zorgt deze voor brede aandacht voor sepsis voor de leek, de huisarts, de ambulance diensten, de SEH en de IC.

Sepsis is een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot shock, multi-orgaanfalen en overlijden. Elke 3,5 seconde sterft wereldwijd één persoon aan sepsis. Sepsis is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 voor patiënten die op een IC terecht komen, maar dit is slechts bekend bij een minderheid van de mensen.

Vroege herkenning, buiten én binnen het ziekenhuis, biedt de beste kans voor de patiënt. Het herkennen van dit potentieel ernstige ziektebeeld begint bij de patiënt zelf, familie en omstanders. Maar hoeveel patiënten kennen dit ziektebeeld sepsis? Daarnaast zijn huisartsen, ambulancemedewerkers, verpleegkundigen op SEH en verpleegafdelingen en uiteraard alle andere artsen van groot belang. Vroegtijdige herkenning en dus behandeling van sepsis vermindert de kans op overlijden en de langdurig nadelige gevolgen van sepsis. Herken sepsis en draag uw diagnose goed over.

Voor meer informatie over sepsis en om te zien wat ú kunt doen

https://www.nazl.nl/world-sepsis-day-13-september-2019  

https://www.worldsepsisday.org/